Komkommerproef

16-11-2021

Om het verschil tussen biologische en gangbare voeding aan te tonen, heb ik de komkommerproef uit het boek 'Barstensvol leven' herhaalt. Daarbij heb ik een biologische komkommer van Boer Bulekri vergeleken met een niet-biologische komkommer uit de supermarkt. Iedere komkommer werd in plakjes van ongeveer 2 centimeter gesneden en in plastic vershoudfolie koel, donker opgeborgen.

Na 17 dagen was het verschil heel duidelijk zichtbaar. De niet-biologische komkommer was in verregaande staat van ontbinding, terwijl de biologische komkommer er nog mooi groen uitzag. Opvallend was dat de niet-biologische komkommer als blubber uit elkaar viel en de biologische komkommer weer helemaal aan elkaar was gegroeid (zie afbeelding)!

Heel visueel wordt aangetoond dat de biologische komkommer de kracht heeft om terug te veren in zijn oorspronkelijke vorm (veerkracht). Een verklaring zou kunnen zijn dat een biologisch gewas meer tegen een stootje moet kunnen, omdat er o.a. geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Hierdoor 'leert' een biologisch gewas over meer vitaliteit en inhoudsstoffen te beschikken.

Natuurlijk zijn er kanttekeningen bij deze proef te plaatsen. Zo is het tijdstip van oogsten van beide komkommers niet bekend. Echter, het verschil blijft opmerkelijk en voor mij is biologisch nu nog meer logisch. Lees hier meer over het komkommerexperiment.

Ellen Lely, natuurgeneeskundig therapeut (www.ellenlely.nl)