Pareltjes in de winkel: Ras al Hanout

Pareltjes in de winkel
Eén van de leuke dingen van Chili&Spruit vind ik het heel diverse assortiment, ondanks de relatief kleine winkel. Dat viel me als klant al op en zelfs nu ik al ruim anderhalf jaar in de winkel werk, kom ik nog steeds nieuwe producten tegen. Producten die ik telkens opnieuw koop, omdat ik of mijn gezinsleden er blij van worden of baat bij hebben, zijn als kleine pareltjes voor mij. De komende maanden beschrijf ik steeds een ander 'pareltje'.
Deze keer in de schijnwerpers: ras el hanout, een Noord-Afrikaans kruidenmengsel bestaande uit verschillende specerijen. Deze kruidenmix komt in verschillende vormen voor in Tunesië, Algerije en Marokko. Vertaald uit het Arabisch betekent Ras el hanout 'hoofd van de winkel', waarmee aangegeven wordt, dat het een mengsel is van de beste kruiden die de verkoper te bieden heeft. In de winkel verkopen we het kruidenmengsel van Het Blauwe Huis, bestaande uit: anijs, komijn, kaneel, kurkuma, piment, staartpeper, cayennepeper, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat, witte peper, laos, roos. Er is geen zout aan het kruidenmengsel toegevoegd.
Ik had het mengsel al vaak zien hangen en aangevuld als het op was in het schap, maar nog niet eerder gebruikt. Tot dat mijn zusje mij er op wees dat het zo lekker is in de pompoensoep. Wij hebben thuis al jarenlang een biologisch groentepakket en daar zitten in de winter veel pompoenen in. Soms iets te veel naar mijn smaak ;- ). Maar, gewapend met een zakje Ras el hanout, ging ik vandaag optimistisch aan de slag en ik ben verkocht. Het haalt de soms wat zoete, weeë smaak van de pompoen helemaal op, onderaan het stukje het recept van de soep die ik gemaakt heb.
Het Blauwe Huis bestaat sinds 1976 en zit in Ruinerwold, Drenthe. Het mooie van dit bedrijf is, dat ze een deel van hun kruiden zelf op hun akkers telen en drogen. De buitenlandse kruiden kopen ze in bij bevriende biologische en biodynamische bedrijven in het buitenland. Dit alles malen, mengen en verpakken ze zelf met de hand.
Mocht je het leuk vinden om zelf eens op deze plek te gaan kijken: op zondag 15 juni 2025 organiseren ze een open dag.
Voor de soep heb ik gebruikt:
- 1 groene pompoen, geschild* en in stukken gesneden
- 2 aardappels in blokjes gesneden
- 1 uitje gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- scheutje olie
- 2 bouillonblokjes
- 1 theelepel ras el hanout
- water (afhankelijk van de grote van de pompoen anderhalf tot twee liter water)
- eetlepel Griekse yoghurt
- koriander blad, vers voor de garnering
- wat zout en peper
*) Omdat de pompoen biologisch is, kun je de schil ook meekoken. Dan iets langer door laten koken.
Fruit de ui en knoflook in de olie, voeg de kruiden en zout en peper toe. Voeg de stukjes pompoen en aardappel toe en breng ze met het water en de bouillonblokjes aan de kook.
Als de groenten gaar zijn, met de staafmixer de soep fijn maken. Garneren met wat yoghurt en verse koriander. Smakelijk!
Marloes