Spaar voor een boom in je buurt: de kou getrotseerd

21-01-2024

Boomplantdag Voedselbos Werelds: De kou getrotseerd!

Afgelopen zaterdag om elf uur precies ging de schop de grond in. Een enkeling wilde niet eerst de gebruikelijke thee of koffie met een praatje. Die wilde de tijd efficiënt gebruiken, en vooral ook, goed warm worden. En er is stevig doorgewerkt. In totaal zo'n 34 plantgaten (50x50x50 cm) zijn uitgegraven en daar komen halfstam fruitbomen te staan en een viertal tamme kastanjes. Hier gaan we maandagochtend mee aan de slag. We verwachten dat dan ook de nu nog bevroren stukken grond goed bewerkbaar zullen zijn. Na het planten duurt het nog zo'n 3 tot 5 jaar alvorens de eerste kersen, nashiperen, kweeperen, appels, abrikozen, en wie weet lukt het, perziken daar zijn.
Er werd veelal in teams van twee personen gewerkt: het lange gras weg halen; de pollen eruit en dan graven. Menigeen trok de jas erbij uit. Wat opviel zo op de grens voor vriezen en dooien: terrein waar het gras al 4 jaar niet gemaaid is was zeer goed te bewerken. Maar daar waar het gras kort of afwezig was: de grond nog kei en keihard.
We hopen maandag dus de meeste bomen geplant te krijgen. (De bessen en kornoeljes volgen komende weken dan zo tussendoor. Steeds als het weer het toelaat.)
En voor alle spaarders (en natuurlijk andere belangstellende): tegen de zomer zullen we een rondleiding door het aangeplante voedselbos houden, en hopen dan bij een aangename wandeltemperatuur wat meer over het wel en wee van het voedselbos te vertellen.
Met vriendelijke groet
namens Voedselbos Werelds/Wijbos, Paul.